OMÜ Ar-Ge Koordinatörlüğü: OMÜ’nün ulusal ve uluslararası platformlardaki yerini izlemek; ulusal ve bölgesel kalkınmayı önceliklendirecek (üniversite-sanayi işbirliğini artıracak) yeni Ar-Ge stratejileri geliştirmek; kaynakların etkin kullanımını sağlayacak üniversitemiz laboratuvarlarında yapılan analizleri ortak yazılımda toplamak ve laboratuvar akreditasyon süreçlerini tek bir çatı altında yürütmek amacıyla kurulmuştur.

 Ar-Ge Koordinatörlüğü “Araştırma, Geliştirme ve Bilgi Transferi” ana sürecinden üniversitenin maksimum verim alabilmesi, kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Birimi ve Teknopark ile birlikte koordineli olarak çalışmaktadır. Ar-Ge çalışmaları için mevcut insan kaynakları ve alt yapı imkânları ortak kullanıma sunulmaktadır.

BAPKOB: Kaynakların etkin kullanımını sağlayarak üniversitenin araştırma faaliyetlerinin nitelik ve niceliğini artırmak; bilimsel araştırma, geliştirme, uygulama, alt yapı ve dış kaynaklı projeleri ile destekleme programlarına ilişkin faaliyetleri tek bir birim altında ve öğretim elemanları ile koordineli şekilde yürütmek amacıyla kurulmuştur.

Proje Destek Birimi: Proje destek birimi üniversitemizdeki araştırmacı, akademisyen, TEKNOPARK bünyesinde bulanan firmalar ve bölgede bulunan firmalara, Ulusal ve Uluslararası destek programlarına (TÜBİTAK ARDEB, TEYDEB, Girişimcilik, Bilimsel Etkinlik Destekleme Programları, Horizon, EUREKA, Eurostars, COST, Teknogirişim) yönelik bilgilendirme, araştırma, idari destek işlemleri, eğitim ve danışmanlık desteği vermek amacıyla kurulmuş bir birimdir.

 Araştırma Merkezleri: Üniversitemiz bünyesinde 28 adet Araştırma Uygulama Merkezi faaliyet göstermektedir. Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin faaliyetlerini artırmak amacıyla 2021 yılında tek çatı altında toplanmıştır. OMÜ’de farklı disiplinlerdeki birçok akademisyen ve uzmanın bir araya gelerek gerçekleştirdiği Ar-Ge nitelikli bilgilendirme ve proje yazma eğitimleri vb. etkinlikler ile akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrenciler arasında araştırma-geliştirme yetkinliğinin artırılması hedeflenmiştir.

 Veri İzleme Birimi: OMÜ “Araştırma Odaklı Üniversite” olma vizyonu doğrultusunda, uluslararasılaşma performansında araştırma süreçlerine ilişkin izlem ve iyileştirmeleri yürütmektedir. Bu kapsamda uluslararası görünürlüğü artırmak ve Ar-Ge verilerinin düzenli izlenmesini sağlamak,  için Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız tarafından OMÜ Akademik Veri Yönetim Sistemi yazılımı oluşturulmuş ve hizmete sunulmuştur. 

OMÜLAB: OMULAB, AR-GE merkezlerinin ortak zeminlerde “birleşmesi”, “birlikte hareket etmesi” ve “eş kalitede hizmet vermesini” sağlamak üzere; numune kabul ve raporlama süreçlerinin yürütüldüğü, bütçe durumu, gelir-gider takibi, analiz altyapısı, birimler/cihazlar/analizler bazında verilen hizmet sayıları ve bedellerinin izlenebildiği otomasyon sistemidir. Bunların yanında laboratuvar cihazlarının aktif/pasif, bakım, kalibrasyon, arıza geçmişlerine erişimi sağlaması, laboratuvar kimyasal stok, sarf takip sistemlerinin yürütülmesine olanak sağlamaktadır. Merkezlerin dâhil olacağı yazılım tüm merkezlerin performansının izlenmesine olanak sağlayacak şekilde kurgulanmıştır. Süreçlerin istenilen anda yıllık ve aylık raporlanmasını sağlamaktadır. OMULAB otomasyonunun nihai hedefi merkezlerin hizmetlerinin görünürlüğünün arttırılması, hizmet kalitesinin tek elden iyileştirilmesi ve süreçlerin izlenebilir hale getirilmesidir.