OMÜ’de tüm birimlerimizde araştırma altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Stratejik planımızda yer alan öncelikli alanlar, ihtiyaç ve imkânlar doğrultusunda mevcut araştırma olanaklarının güçlendirilmesi amacıyla 1906 kodlu BAPKOB projeleriyle birimler desteklenmektedir. Araştırma kaynaklarının çeşitliliği ve yeterliliği Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAPKOB) tarafından takip edilmekte ve gerek duyulan alanlarda iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, bilimsel araştırma projelerine yönelik iş ve işlemlerin yürütüldüğü BAP Otomasyon sisteminde bulunan “Cihaz Parkı” modülü ile projelerden alınan demirbaş malzemelerinin takibi yapılmaktadır.
Ayrıca, OMÜ Uygulama ve Araştırma Merkezleri’nin çalışmaları konusunda teşvik edici mekanizmalar mevcut olup, bu kapsamda “1915 Araştırma ve Uygulama Merkezleri Araştırmalarını Destekleme Program Projeleri” alanında 2022 yılında 5 proje desteklenmiştir. Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM), Kök Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖKMER), Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEHAM) kurumun güçlü araştırma altyapıları arasındadır. Bölgesel kalkınmaya ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak kenevir yetiştiriciliği konusunda araştırmaları yürütmek üzere kurulan “Kenevir Araştırmaları Enstitüsü” de önemli rol üstlenmektedir.
KİTAM, Kalkınma Bakanlığı – Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 2010 yılında projelendirilen 2013 yılında inşaatı bitirilerek, 2014 yılının mayıs ayında faaliyete başlayan merkezde, dört farklı alanda faaliyetibe başlamış (Biyoteknoloji Birimi, Görüntüleme ve Karakterizasyon Birimi, Kromatografi Birimi ve Malzeme Birimi) 2020 yılında Çevre Ölçüm Analiz Birimi ve 2022 yılında Mikrobiyoloji Biriminin hayata geçirilmesi ile analiz altyapısını genişletmiştir. Merkez, ileri teknoloji alanları başta olmak üzere öncelikli bilimsel ve teknolojik araştırmalarda ihtiyaç duyulan alt yapı ortamını oluşturarak, ihtiyaç duyulan hizmet ve analizleri gerçekleştirmektedir (https://kitam.omu.edu.tr/).
Biyoteknoloji Birimi; Bioreaktör Laboratuvarı, Liyofilizatör Laboratuvarı, DNA-RNA Özütleme Laboratuvarı, Doku Kültürü Laboratuvarı, İklim Odası Laboratuvarı, RT-PCR Laboratuvarı, DNA Dizileme Laboratuvarı ve Mikroarray Laboratuvarıyla hizmet sunmaktadır.
● Toz Kırınım Laboratuvarında bulan Rigaku marka Smartlab model cihaz ile kristalin malzemelerin, ince filmlerin ve polimerlerin, kalitatif ve kantitatif incelenmesi,
● Termik Analiz Laboratuvarında bulunan Bruker Marka Tensor 27 model cihaz ve TA marka DMAQ800, SDTQ600 cihazlar ile bir malzemelerin termal dayanımlarının belirlenmesi, INSTRON marka 5982 model Üniversal Test Cihazı ile çekme/basma deneyleriyle malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesi,
● İnce Film Laboratuvarında bulunan VAKSİS PVD Handy/2T Termal Buharlaştırma İnce Film Kaplama Sistemi, LAURELL WS-400B-6NPP Döndürerek Kaplama Sistemi ve OPTOSENSE-OPT-MMB01 Daldırmalı Kaplama Sistemi ile yüzey kaplama işlemleri kapsamında hizmet sunmaktadır.
5. Çevre Ölçüm Analiz Birimi; Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve KİTAM işbirliği ile kurulan laboratuvarda Su Kirliliği Yönetmeliği kapsamında atık su analizleri yapılmaktadır. Atıksularda fiziksel parametre ölçümü (pH, iletkenlik, çözünmüş oksijen) Askıda katı madde (AKM), Toplam katı madde (TKM), Krom Analizi akreditasyon kapsamındadır.
Mikrobiyoloji Birimi; numune hazırlık, ekim, inkübasyon ve temizlik alanı olacak şekilde tek akış yönü prensibine uygun olarak oluşturulmuş ve çalışmalarını TS EN ISO/IEC 17025 şartlarına göre yürütmektedir. Gıda tanımına giren tüm ürünlerin üretimi, işlenmesi, saklanması ve tüketiciye kadar geçen aşamalarındaki numunelerin mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirecek şekilde kurgulanmıştır. Bunun yanında talebe bağlı olarak farklı numunelerde mikrobiyolojik analizlerin yapılabilirliği hakkında danışmanlık hizmeti verilmektedir. Gıda mikrobiyolojisi alanında yürütülen analizlerde TÜRKAK ve Helal Akraditasyon Kurumu (HAK) akreditasyon çalışmaları devam etmektedir.
KİTAM,
üniversitemizde akreditasyon çalışmalarında öncülük yapmış, bünyesinde bulunan
Çevre Laboratuvarı 6 parametreyle, test ve analiz hizmetlerinin uluslararası
tanınırlığının ve güvenilir ölçüm sonuçlarının garantisi olan TÜRKAK
laboratuvar akreditasyonunu 26 Nisan 2022 tarihinde tamamlamış ve 4 yıllığına
akredite edilmiştir.
KÖKMER,
ulusal ve uluslararası alanda kök hücre ve hücresel tedaviler konusunda
araştırma ve uygulamaların takip edilmesi, bu alanda yeni teknolojilerin
incelenmesi, uygulanması, bilimsel araştırmaların yapılması, alt yapının ve
işleyişinin hazırlanması, hücrelerin işlenmesi, çoğaltılması, saklanması,
çözülmesi, hücresel tedaviler ile ilgili ürüne yönelik çalışmalar yapılması,
ayrıca hücre ve kök hücre alanında ulusal ve uluslararası platformda eğitim
faaliyetlerinin takibi ve yürütülmesi amacıyla 2019 yılında kurulmuştur.
Merkez bünyesinde bulundurduğu Kök Hücre, Kanser Araştırmaları, Moleküler Genetik ve Sitotoksisite Analiz Birimiyle hizmet sunmaktadır (https://kokmer.omu.edu.tr/tr).
DEHAM, OMÜ Tıp Fakültesi bünyesinde kurulmuş Cerrahi Araştırma Merkezi adı altında çalışmalarını yürütmüştür. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından verilen deney hayvanı üretici kullanıcı tedarikçi kuruluşlara mahsus çalışma izin belgesini 20.10.2011 tarihinde almıştır. 10.04.2012 tarih ve 28260 sayılı Resmi Gazete ilanında yönetmeliği yayınlanarak Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi adı altında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü araştırma merkezleri bünyesine dâhil edilmiştir. Merkezde;
●
Araştırma ve geliştirme
alanları olarak hücre kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji
laboratuvarları ve ameliyathaneler bulunmaktadır.
●
Deney hayvanı bakım ve
barındırma alanları olarak rat, tavşan, fare üretim, takip, karantina odaları,
domuz ve koyun barınakları mevcuttur. Tavşan(yeni zelanda), rat(wistar albino,
sprague dawley) ve fare(swis albino, balb/c, C57BL/6) üretimi ve bakımı yapılan
deney hayvanlarıdır. Kobay ile yapılacak deneysel çalışmalar için hamster,
koyun ve domuz tedarik ve kullanım alt yapısı mevcuttur (https://deham.omu.edu.tr/tr).
KENEVİR
ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ, 17.04.2019 tarihli ve 967
nolu Cumhurbaşkanı kararı ile kurulmuştur. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığı 26.06.2019 tarihli Yüksek Öğretim Yürütme
Kurulu toplantısında; 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2
maddesi uyarınca, Enstitü bünyesinde, Tarım ve Islah, Gıda-Yem ve İlaç, Sanayi
ve Pazarlama olmak üzere 3 anabilim dalı mevcuttur.
Doku Kültürü ve Mikro Çoğaltım, Hücre Kültürü ve Kimyasal Analiz olmak üzere üç laboratuvar ile hizmeti vermesi planlanan merkezin alt yapısını güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Son dönemde alınan DOKAP projeleri ile özellikle Kenevir Enstitüsü altyapısına önemli cihazlar kazandırılmıştır. Ayrıca, nitelikli AR-GE çalışmalarının, nitelikli akademik personel ve gelişmiş AR-GE altyapısı ile sağlanacağı Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, birimlerinin bünyesinde bulunan Ar-Ge laboratuvarları ile altyapısını sürekli geliştirme ve güçlendirme eğilimindedi